16 Kasım 2011 Çarşamba

ORGANLAR İÇİN ALKOL ZEHİRDİR


Avrupa ülkelerinde ve ABD’de genel olarak alkol, sosyalleşmenin yardımcısı olarak değerlendirilmektedir. Bir gevşeme, açılma ve günlük hayatın stresinden kaçınma yolu sayılmaktadır.
Fakat alkolün sağlığa zararları nedense pek açıklanmaz. Tek bir kadeh bile pek çok mahzuru beraberinde taşır; karaciğere zarar verir, cildi kurutur ve çok gerekli beyin hücrelerinden bazılarını öldürmeye başlar. İşte alkolün vücudumuzda neler yapabildiği:
Osteoporozu kolaylaştırır: Alkolle osteoporoz (kemik kırılganlığı) arasında yakın ilgi vardır. Çünkü içki, vücutta işlem gören besinlerin kaybını hızlandırır, böylelikle kemikleri kırılgan hale getirir.
Tansiyonu yükseltir: Küçük miktarlardan fazla içmekle, hatta işten sonra sadece bir-iki kadeh içki ile bile kan basıncı yükselebilir. Eğer devamlı içki içilirse, kan basıncı yükselir ve bırakıncaya kadar düşmez.
Kalp yanması yapar: Alkol çok asitlidir ve fazla içildiğinde göğüsle boğazda kötü bir yanma duygusuna yol açabilir; yutkunmayı zorlaştırır ve oldukça berbat safrayı boğaza kadar getirebilir.
Kadınların adet öncesi sıkıntılarını artırır: Fazla içen kadınlar, alkoldeki yüksek şeker miktarı sebebiyle, adet öncesi sıkıntılara karşı daha dayanıksızdır.
İçki, kan şekeri seviyesini alt-üst eder ve adet öncesi sıkıntısını yenmek için ihtiyaç duyulan besleyici gıdalara karşı iştahsızlığa sebep olur.
Cildi harab eder: Alkol daha yaşlı görünüme sebep olabilir. Çünkü içki cildi kurutarak, daha hızlı yaşlanmaya ve daha fazla kırışmaya sebep olarak esnekliğini azaltır.
Kişi kendini berbat hisseder: Alkol alan belki bir-iki saat uyuşarak dertlerini unutabilir, ama gerçek şu ki; alkol ruhen çöküntü verir. Önce hoş, pembe, sahte bir yüksekliğe çıkarır ve daha sonra tekrar geri getirip yere çarpar ve hüzne yol açar.
Karaciğeri zedeler: Alkol, karaciğer hücrelerini öldürür ve karaciğer dokusunu zedeler. Karaciğer kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir, ancak sadece alkol bırakıldığında… Bu yüzden siroza kadar giden karaciğer bozukluklarının en önde gelen sebebi alkoldür.
Cinselliğe darbedir: İçki, cinsel uyarılmayı azaltır ve uyuşturur. Böylelikle cinsel yetersizlik ve cinsellikten zevk almama ortaya çıkar.
Ayrıca spermleri olumsuz yönde etkiler, yumurtalıklara zarar verir ve hamile kalmayı zorlaştırır.
Vücudu yağlandırır: Alkol, faydasız ve boş kalori demektir. Vücut bunları yakar ve kalanını yağ olarak depolar. Kısacası fos bir şişmanlık verir.
Aterosklerozu kolaylaştırır: Atardamarları tıkar. Çünkü alkol, trigliserid olarak bilinen kandaki zararlı yağ seviyesini yükseltir. Bu da kalp krizi riskini artırarak kişiyi kalp-damar hastalıklarına yatkınlaştırır.
Kalp kaslarına zarardır: Alkolün hem iskelet, hem de kalp kasına toksik etkileri bilinmektedir. Kalbin kasılmasını zorlaştırarak kalp hastalıklarına sebep olur.
Gözlere zararlıdır: Alkol, görüş netliğini bozar. Göz kaslarını felç eder, yani odaklanma ve mesafeleri düzgün olarak belirleme kaybolur. Beyindeki koordinasyona da zarar verir ki, bu denge bozukluğu demektir.
Felç yapar: Yoğun içicilerde kanamalı beyin damar olayına yol açar. Kan basıncını yükseltir, pıhtılaşmayı zorlaştırır. Böylelikle felçlere zemin hazırlar.
Baş ağrıları, uyku ve hafıza bozuklukları ile periferik nöropatinin sebebidir: Alkol kullanımının kesilmesi, yatak istirahatı, yeterli beslenme ile hastalarda belirgin düzelme görülür.


kaynak: ALKOLLÜ İÇKİLER VE ZARARLARI
ELİT KÜLTÜR