12 Nisan 2008 Cumartesi

Çocukların Beslenme Alışkanlığı


Sevgili okuyucularımız, malumunuz okullar açıldı. Buradan siz değerli annelerimize çocuklarımızın beslenme alışkanlığı kazanması yolunda bir kaç hatırlatma yapmakta fayda olacağı kanaatindeyim.* Sabah kahvaltısını yaptırmadan çocuğumuzu okula göndermeyelim.* Beslenmesinde sunî gıdalar değil doğal gıdaları tercih edelim, mesela; sucuk, sosis, salam, hamburger yerine kaynamış yumurta, peynir, evde yaptığınız börek poğaça vs gibi.* Özellikle okul döneminde sabah ve akşam olmak üzere birer bardak süt vermeyi ihmal etmeyelim.* Asitli içeçekler ve cips tarzı gıdaların, boyalı şekerlerin zararlarını onlara öğretelim ve almayalım.* Çocuğa para verirken ölçülü olalım.* Kantinlerde satılan nasıl üretildiği belli olmayan gıdalar konusunda çocuklarımızı bilgilendirelim,gerekirse okul kantinin bizzat ürünleri hakkında bilgi sahibi olalım.* Doğru, düzenli ve dengeli beslenme ailede başlar unutmayalım çocuklarımıza iyi örnek olalım.* Kızarmış yağlı ürünler yerine haşlanmış doğal ürünleri beslenmesinde tercih edelim.* Hazır meyve suyu yerine evde hazırladığınız meyve sularını tercih edelim.* Okuldan geldiğinde beslenmesini düzenli olarak takip edelim.* Eğer çocuğunuz inatlaşıyorsa bunu ona güzel ve tatlı bir dille izah ederek, onun sağlıklı ve zinde bir bedene sahip olması için mücadele ettiğimizi ifade etmekten sakınmayalım. Unutmayalım onlar bizim geleceğimiz, yarınlarımız.Sağlıcakla kalın.Tüm öğrencilere başarılar diler okurlarımıza saygılarımı sunarım.Çikolata Yiyin!Güzel tatlıların birarada olduğu, Ramazan Bayramı'nda yiyeceğimiz nefis tatlıları düşünerek, vicdan azabını olabildiğince çikolata kutularından uzak tutmak adına ufak bir araştırma yapıldı. Artık gönül rahatlığıyla çikolata yiyebilirsiniz, yaşasın bayram! Çikolata hep yasaklılar listesinin gediklilerinden olmuştur. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalar, çikolatadan sağlık fışkırdığını müjdeler oldu. Yani hepimize gün doğdu. İşte çikolatanın yararları: Çikolatalı Süt İçinPennsylvania State Üniversitesi ve Dallas'taki Southwestern Üniversitesi Tıp Merkezi'nde kısa süre önce yapılan araştırmalar, çikolatanın doymuş yağ açısından zengin olmasına rağmen, fazla miktarda içilen çikolatalı sütün kolesterolü artırmadığını gösteriyor. Görülen o ki, çikolatadaki doymuş yağ ve stearik asit, kolesterol üzerinde, diğer doymuş yağlardan farklı bir etkiye sahip.Çikolatada bol miktarda antioksidan polifenol vardır. Aynı madde, kalbe iyi gelen ve hastalıkları önleyen meyve ve sebzelerde mevcuttur. 1999 Mart'ında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından yapılmış bir araştırma, bu maddenin en çok çikolatada bulunduğunu gösteriyor. Hatta çikolatada, beş porsiyon sebze ve meyvede bulunan polifenola eş miktarda polifenol olduğu biliniyor. En çok polifenol, kakaoda bulunuyor. Bunu sırasıyla bitter ve sütlü çikolata takip ediyor. Yalnız bu konuda bilinmeyen nokta, çikolatadaki polifenolün vücut tarafından emilip emilmediği. Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar olumlu görünse de, bunlar henüz tamamlanmış değil. Ancak bu araştırmaları tamamlamak için denek bulmakta güçlük çekeceklerini sanmıyorum.