9 Kasım 2011 Çarşamba

Nerede O Eski Bayramlar?
Bayram geldi, kuşak çatışmaları da alevlendi! Bayramlar bazılarımız için müthiş bir dinlenme fırsatı; bazılarımız için de büyüklerimizle özlem giderme, ellerini öpüp gönüllerini alma zamanı... Her bayram istenmese de büyükler ve küçükler arasında tatil mi aile ziyaretleri mi tartışması başladı mı uzayıp gidiyor. Her iki taraf da kendince haklı olduğu için bir türlü uzlaşma sağlanamıyor.
Bayramları kuşak çatışması yaşamadan atlatmanın püf noktalarını Hisar Intercontinental Hospital Psikoloğu Gülşah Yahşi’den öğrendik.
Her birey toplum içinde ailesinden gelenek ve göreneklerini öğrenirken bunu içselleştirerek büyür. Ancak belli bir olgunluğa geldikten sonra bu gelenek ve görenekler üzerinde kendince değişikliklere gidebilir. Bunun için kişinin çocukluğunda aileden edindiği bayram kültürünün gelecekte bayramlara bakışını değiştirdiğini belirten Yahşi, şu açıklamalarda bulundu:
"Bir çocuğa bayramda zorla akraba ziyaretleri yapmak ya da el öpmek öğretilmeye çalışılırsa; ileride bu çocuk belli bir düşünsel olgunluğa geldiğinde, bayramlara karşı bıkkınlık gösterebilir. Bu noktada anne babanın bayram kültürünü aktarma biçimi ve tutumu çok önemlidir. Çocuğu bayram geleneklerinden soğutmadan, bundan da önemlisi bayram gününün manevi değerini çocuğa anlayacağı dilde anlatarak bu süreci sağlıklı geçirebilirler. Böylece bayram konusunda yaşanan çatışmalar minimuma indirilebilir. Çocuk yetişkin olduğunda ve iş hayatına girdiğinde de, bayram kültüründen kopmasa bile, bayramı bir tatil aracı olarak görüp bu süreci dinlenmek için kullanmak isteyebilir. Teknolojinin de yardımıyla, eşinin dostunun ve akrabalarının bayramını kutlayabilir (telefon, e-mail, sosyal paylaşım siteleri vs.). Teknoloji iletişimi şekillendiriyor olsa da hatırlamak ve hatırlanmak güzel bir duygudur. Bu davranış biçimi, kişinin bayramları ‘eski bayramlar’ı yaşayan kişiler kadar önemsemediği anlamına gelmez. Bayram coşkusu kişinin içinde olan bir duygudur. Dolayısıyla, kuşak farkını ve değişen dünya koşullarını göz önüne alarak, ebeveynlerin ‘nerde o eski bayramlar’ şeklinde yaklaşmaktansa, yeni neslin de bayram coşkusunu kaybetmediğini, bunu farklı dillerde ortaya koyduğunu görmesi gerekir. Bununla beraber, çocukların da geleneklerin devamlılığı için fırsat buldukça bayramlarda bayram ruhunu ve geleneklerini yaşatması hem kültürümüz hem de sahip olduğumuz manevi duyguların kaybolmaması için çok önemlidir."

WWW.AİLEM.COM