SEBZELERİN FAYDALARI
Uzmanlar¸ ıspanağın¸ karaciğeri¸ lenf bezlerini¸ kan dolaşımını uyardığını belirterek¸ hamilelere¸ kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Ispanak
Amerika Birleşik Devletleri'nde¸ tüketimde ıspanak salatası başı çekiyor. Demir yönünden zengin¸ koyu yeşil yapraklı ve güzel tadı olan ıspanak¸ diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Salatada yenilen çiğ ıspanak¸ harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu¸ bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor.
Ispanak¸ provitamin A¸ C vitaminleri¸ demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup¸ bu maddeler¸ insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca¸ kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu¸ kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara¸ haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.
Uzmanlar¸ ıspanağın¸ karaciğeri¸ lenf bezlerini¸ kan dolaşımını uyardığını belirterek¸ hamilelere¸ kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
Bezelye
Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin¸ kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar¸ gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor.
Lahana
Bol miktarda B¸ C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın¸ şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar¸ bol arsenik¸ kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini¸ bol idrar söktürdüğünü¸ vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar¸ lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.
Uzmanlar¸ sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin¸ mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu¸ oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak¸ bu sebzenin¸ yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar¸ selenyumun ayrıca¸ sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini de belirtiyor.
Karnabahar
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde¸ kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal bulunan karnabaharın¸ lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar¸ "Karnabahar çiçek olduğu için¸ bol bol fosfor ve vitaminleri¸ cinsiyet hormonu¸ bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır¸ buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır¸ onların yıpranmasını önler" diyorlar.
Brokoli
Uzmanlar¸ brokolide¸ havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek¸ bu sebeple yenilebilecek¸ suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin¸ güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar¸ yemek borusu¸ mide¸ bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca¸ B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar¸ yüksek miktarda kalsiyum¸ kükürt¸ potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar¸ suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Pırasa
Pırasanın bol vitaminleri¸ mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar¸ mide-bağırsak rahatsızlıkları¸ deri hastalıkları¸ damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar¸ pırasa yemeğinin¸ bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini¸ hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Uzmanlar¸ pırasa çorbasının¸ böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyor.
|